Vanliga frågor:

1. Hur mycket vikt håller den för?
2. Varför är appowall bättre än den gamla betongkroken?
3. Var tillverkas apponwall?

Ännu mer fakta och mått finns längre ned på sidan.Tveka inte att kontakta oss om något är oklart.

1.
Hur mycket vikt håller den för?

  • apponwall är en betongkrok.
  • Passar lättare föremål.
  • För tyngre saker ska man borra och skruva som vanligt.
  • Vi har testat apponwall i betong, trä och gips. 
  • Inga test är utförda på lättbetong, puts, tegel mm. apponwall är ej lämplig för dessa väggar.
  • Vissa betongväggar är för hårda, på dessa fungerar inte apponwall.

Betong:

När tre (eller fyra) stift spikas in i betongväggen deformeras de och bildar ett klogrepp. Det är orsaken till att den sitter så bra. Två stift fungerar inte alls lika bra. (Källa: Den gamla betongkrokens patentskrift från 1960. Uppfinnare Örjan Ekström, Sverige).

Vi har testat apponwall på SP (Sveriges Tekniska forskningsinstitut). Där höll tavelkroken för 15 kg innan den lossnade. Med belastning längst ut på monteringsstiftet lossnade den vid 5-10 kg. Vi vill ju inte att krokarna ska lossna hemma hos våra kunder och vi säger därför att maxvikten är ca 3-5 kg.

Obs. Vissa betongväggar är superhårda och på dem fungerar det inte att spika fast varken vanliga betongkrokar eller apponwall.

Använd apponwall till vanliga tavlor och lättare föremål. Ska ni hänga upp mormors antika spegel eller sätta upp platt-tv:n - borra istället.

Trä:

I trä går spikarna rakt in. De fäster men lämpar sig enbart för lättare tavlor och föremål. Maxvikt ca 1 kg.

Använd apponwall till vanliga tavlor och lättare föremål. Ska ni hänga upp mormors antika spegel eller sätta upp platt-tv:n - borra istället.

Gips:

Spikarna rakt in i gipset och fäster inte så bra. Maxvikt ca 0,25 kg.

Använd apponwall till vanliga tavlor och lättare föremål. Ska ni hänga upp mormors antika spegel eller sätta upp platt-tv:n - borra istället.

2.
Varför är apponwalls tavelkrok bättre än den gamla tavelkroken?

Platt träffyta

Den gamla krokens krok är i vägen när man ska spika. Det är lätt att råka hamra på kroken istället för på stiftet intill. Detta kan innebära att kroken går av eller att stiftet inte kan slås in i väggen och därför är i vägen när du ska hänga tavlor.

appowalls tavelkrok är platt. Man kan hamra på alla stiften utan att något är i vägen. Kroken är uppåt och kan inte gå av där du spikar. Det är lätt att hänga tavlor både med tråd och små hängare.

Inga blå tummar

Den gamla kroken är svår att hålla i och det är lätt att slå sig på fingrarna.appowalls tavelkrok hålls med öppen hand så att fingrarna är ur vägen.

Vågrät och lodrät

Det är lätt att sätta flera av appownalls tavelkrokar raka rader i både vågrät och lodrät. Dra streck med ett vattenpass och se strecken i hacken i sidorna och längst ned. Eller sätt prickar på väggen och se prickarna i tavelkrokens stora hål i mitten.

Istället för att borra

Tidigare fanns inga andra alternativ än att borra.
Med apponwalls tavelkrok och olika tillbehör är det nu möjligt.

Föremål med hål

Förr krävdes borrmaskin, plugg och skruv.

Nu använder man apponwalls tavelkrokar och monteringsstift, se instruktion nedan.

Föremål med nyckelhålsfäste

Förr krävdes borrmaskin, plugg och skruv.

Nu använder man apponwalls tavelkrokar och nyckelhålsstift, se instruktion nedan.

3. Var tillverkas apponwall?

I Sverige, närmare bestämt i Hökerum i Västergötland. Montering och förpackning utförs i Stockholm.

Patenterad

apponwalls patent godkändes 2015-01-07.

Fakta och mått (mm)

 

 

Kroken pekar uppåt. Det gör det enklare hänga tavlor med tråd eller liten hängare.

 

Montera rakt genom att rita ett kryss på väggen och se krysset i stora hålet i mitten och hacken i sidorna och längst ned. 
Tavelkroken kan spikas i alla riktningar.

 

 

Monteringsstiftet används till föremål med hål som brukar skruvas fast i väggen. 

 

Nyckelhålsstiftet används till föremål med nyckelhålsfäste (hängbleck) som brukar hängas fast på en skruv som sticker ut lite ur väggen. 

 

Montering:
Håll applikatorn mitt för baskrokens runda mittdel. Vrid den åt valfritt håll till tills den klickar fast i tavelkroken. Applikatorns mitt hamnar mitt framför baskrokens stora hål.
Passar både höger- och vänsterhänta.

Är det trögt att vrida fast applikatorna med fingrarna kan du knacka försiktigt med hammaren på kanten samtidigt som du håller emot. Byt håll tills applikatorn klickar fast. Applikatorn kan fästas i alla riktningar.

 

Tavelkrok och applikator är tillsammans 7 mm höga. Om föremålet måste monteras rakt kan två möbeltassar (7 mm) sättas fast bakpå föremålet.

 

Ta bort applikation genom att vrida den 90 grader. Är det trögt med fingrarna kan en plattskruvmejsel användas genom att trycka applikatorn till höger eller vänster i spåren både uppe och nere.

 

Ta bort tavelkroken från väggen genom att trycka in en plattskruvmejel i ursparningarna under tavelkroken och bryt loss den från väggen. Skydda väggen med en bit kartong.