Jag får alltid lätt ont i magen när jag tänker på att apponwalls tavelkrok inte passar till ALLA ramar. Det vore ju drömmen men tyvärr har alla tillverkare egna lösningar och mått... Tanken från början var att lösa problemet med att små hängare inte passade till den vanliga betongkroken och där har jag ju lyckats. Nu är det bara kvar inse vilka ramar som inte fungerar. Jag skulle vilja lösa det problemet också... Har en idé men vet inte om jag har pengarna...

Ramen på bilden fungerar i alla fall utmärkt till apponwalls tavelkrok. Jag har gjort en ny flik där jag har bilder på alla ramar som passar och som inte passar.

Jag märkte också till min glädje att IKEA:s canvasramar är som gjorda för apponwalls tavelkrok :-) Gjorde därför en ny film där jag sätter upp en tavla med ett mycket bra budskap! "Shoot for the moon"

Hänt senaste 2 åren

25 juli 2019

Av en slump så är det exakt 2 år sedan jag postade senaste blogg-inlägget. Kul! Men kanske inte så konstigt för det är på semestern jag har tid att tänka på apponwall.

Det har hänt en del sedan sist. Jag har fått dubbelt så många återförsäljare och det känns att kroken syns och inte glöms bort vilket är jättekul. Det är alltid en oro som gnager att det inte ska komma fler beställningar. Och jätteglädje varje gång det dimper in en beställning. Nu låter jag Huddinge häkte sköta alla leveranser. Mycket enklare än när jag skötte det mesta hemifrån. Bara att lyckas köpa EUR-pallar som Clas Ohlson kräver var ett äventyr... 

Mäta millimeter-exakt

25 juli 2017

Har spelat in en ny film om hur noga man kan mäta med apponwall. Eftersom man tittar efter pricken man gjort på väggen i hålet i mitten så kan man ju vara millimeter-noga. 
Jag använde mest mobilkameren men vissa scener fick jag tvinga sonen att hjälpa till med. Man skulle ha fler händer som vanligt.

Att marknadsföra inlägg på Facebook är så kul! Det går inte att låta bli att uppdatera titt som tätt för att se om fler gillar filmen. Från början gjorde jag en lång film med alla nyheter och fördelar men nu har jag delat upp den i kortare filmer som visar varje fördel för sig. Mycket bättre märker jag. Filmen om hur man hänger lätt hänger tavlorna rätt har hittills nått 63 740 personer och flera har taggat sina vänner så att de ska se filmen :-) Jag har en vecka kvar av marknadsföringsbudgeten så jag återkommer med hur många som nått då. Håll tummarna på att vi får nya kunder!

Hänger min brandfilt

25 september 2015

Facebook verkar vara ett bra sätt att sprida mitt budskap om min nya underbara krok. Gjorde en ny film om hur jag enkelt hänger min brandfilt i köket. Bra genomslag då 55 780 personer nåddes :-) Nästa helg är det dags för en film om tavlor!

Funkade perfekt att betala för att sprida inlägget. Superkul att så många nåddes. Jag vill ju att ALLA ska veta den underbara nyheten och köpa massor av förpackningar!

Facebook-annons

8 september 2015

Mitt inlägg på Facebook om Clas Ohlson har nått 3499 personer och vi har fått flera nya gillare! Har nyss betalat 500 kr för att marknadsföra inlägget. Hoppas det ger något bra. Facebook verkar ju vara ett bra sätt att nå ut.

200 butiker i 6 länder!!!

2 september 2015

Otroligt!!!! Nu finns två olika förpackningar på Clas Ohlsons ALLA butiker i Sverige, Norge, Finland, Tyskland, England och Dubai. Har svårt att tro på det...

La ut nya filmen på facebook och efter knappt en dygn hade 888 personer nåtts. Nytt rekord!

Glad midsommar!

20 juni 2015

Glad midsommar! önskar vi på apponwall.
(Brandfilten bredvid micron är uppsatt med apponwalls tavelkrok och nyckelhålsstift).

Underbart att få visa nya filmen på Clas Ohlson i Gallerian :-) En jättebra placering också. På gaveln vid tavlorna. 

Ny kortare film

25 maj 2015

Fick in nya filmen på Youtube till slut. Det var länge sen sist så jag hade så klart glömt lösenordet. Fick registrera mig på Google, Microsoft och Youtube innan jag till slut lyckades. Vet inte riktigt vad jag gör... Viktigast är att ni kära tittare kan njuta av en minuts information istället för tre som tidigare.

Ägnar påskhelgen till att förbättra sidan Fakta. Döper den till Frågor & svar och översätter allt till engelska inför den internationella marknaden. Hinner även skura trädäcken, röja i garaget och frosta av frysen. Riktigt aprilväder med både kyla, snö och sol. 

Andra demo-dagen på nästa lönelördag. Denna gång på Drottninggatan i Stocholm precis nedanför rullbanden. Jag kör min mening "Hej, jag står här idag och visar min uppfinning" och den funkar utmärkt. Många vänder sig om och lyssnar. Känner hur viktigt tonfallet är. Fyller på blodsocker och piggheten med coca-cola då och då. Hinner bli tre burkar innan klockan sex. Så kul att få träffa folk och jag får jättemånga uppmuntrande ord. Får mycket sålt även denna lördag.

Kvinnor i farten

4 mars 2015

Nog stämmer det på mig. Jag är alltid i farten. Nästa etapp på resan mot succé är mässan "Kvinnor i farten" på Scandic Skogshöjd i Södertälje. Tar med mig demo-sakerna som fungerade bra på Clas Ohlson i lördags. Ska man ha en godisskål...? Måste tänka ut var och när och varför. Ska bli kul :-)

Demar på Clas Ohlson, dag 1

28 februari 2015

Så spännande! Efter två veckors intensiva förberedelser står jag här idag på Clas Ohlson i Gallerian i Stockholm. Lönelördag och i en mycket bra korsning som alla kunder passerar enligt den mycket trevliga butikschefen. Underbar hjälp på morgonen så att jag hann bli klar till klockan tio. Bakom lådorna stod en kylväska med läsk och så hade jag bantningskakor med mig. Enligt förpackningen så ska man hålla sig mätt länge på dem. Klurigt att ta med sig mat som räcker hela dagen.

Det gick jättebra. Jag sålde mer än de hade på lager i butiken (tur att jag tog med mig egna förpackningar). Är helt slut... Snacka om anspänning innan. Jag ville ha med mig saker till ett perfekt flöde. Det blev bra nära som jag tänkt. Skönt. Lite fler visitkort skulle inte skada nästa gång. Nu är det bara att ladda till 28 mars då jag ska stå och dema på Clas Ohlson på Drottninggatan.

Dagen efter låg jag i soffan hela dagen. Helt utmattad. Mycket adrenalin och förhoppningar.

Veckan tips i Land

7 februari 2015

Fick facebook-meddelande att jag var taggad i min kära kollegas inlägg. Hon hade hittat denna lilla artikel i Land! Härligt :-)

Enkäten vi skickade ut fick mycket positivt resultat och det känns väldigt stöttande inför fortsättningen. Tack alla som svarade! Lottningen gick till som så att jag lät dottern säga 5 siffror rakt ut i luften och sen belönade jag dem som hade de löpnumren siffrorna på sina enkäter.

Det vore guld att få fotografier på det våra kunder har satt upp på sina väggar med hjälp av apponwall så jag har mailat till alla befintliga kunder och utlyst en tävling. Skicka en bild innan 30 januari så är ni med och tävlar om 5 förpackningar apponwall.

Textilmakarna

8 januari 2015

En jättemysig butik i Västerhaninge som sjuder av kreativitet har tagit apponwall till sitt hjärta. Vilket hjärtligt mottagande! Tack alla tjejer :-)

Skickade en enkät till våra kunder. Bra att veta vad de tycker och om det är nöjda. Spännande!

Julerbjudande

14 december 2014

Har lagt in tre olika julerbjudanden på www.innovationsbutiken.se och berättat om detta på Facebook, Twitter och Instagram. Snacka om att vara på de sociala nätverken!

Amelia

7 december 2014

 Var på Haninge kommuns frukostmöte för företagare i fredags och träffade både ägaren till Tungelstas bästa gym Core och sonens före detta speciallärare som nu driver Textilmakarna i Västerhaninge. Superkul och de gillade apponwall skarpt. Amelia Adamo höll ett jätteroligt och inspirerande föredrag om att vi företagare ska satsa på det grå guldet (äldre kvinnor med feta plånböcker som unnar sig). apponwall passar ju äldre eftersom de är lättare att hålla och de slipper borra. Hoppas hon testar.

Redan slutsålt!

6 december 2014

Fick mail i onsdags om att alla förpackningar redan var slut! Åkte med en ny leverans på lunchen. Hoppas på ett nytt mail snarast.

Smarta saker.se

30 november 2014

Ny återförsäljare! Rätt ställe att vara på för något annat än smart kan man ju inte påstå att apponwall är :-)
Hitta länkar på fliken Återförsäljare. Eller gå direkt in på smartasaker.se och sök efter apponwall.

Tack för beställningen!

23 november 2014

"Tack för beställningen!" älskar jag att maila iväg. Jag sköter apponwall i Innovationsbutiken så varje gång någon köper där då får jag ett mail och ler. Jag älskar att få en beställning. Tack alla kunder! Älskar er!

Nyasaker.se

20 november 2014

Klart vi ville vara med på Dans nya samlingsplats för nya saker. Premiär idag :-)

Sonen 17 år

16 november 2014

Grattis! 17-åringen har just lyckats blåsa ut alla ljusen på pajen. Starka lungor!
Det är jättekul med födelsedagar och släktkalas men som dottern undrade - varför måste vi städa hela lördagen om alla ska stöka ner på söndagen...? Det blev i alla fall en liten stund över till kroken på söndagskvällen. Snart börjar en ny vecka med många nya möjligheter hoppas jag. Är fortfarande överlycklig över att patentet godkändes.

Kom hem trött efter en kvällskurs för att hitta ett brev från PRV. Gulp - bara det inte står "Patentansökan är avslagen". Sprättar upp kuvertet för att se: "PRV avser att bevilja er patentansökan" WOW!!!!!!!!!!!!!! Lyckan ler!!!!

Bilder i syd

28 september 2014

Superkul att Bilder i Syd kontaktade oss eftersom de uppskattar att enkelt kunna hänga sina tavlor i raka rader.

Ny order till Clas Ohlson

7 september 2014

Superroligt att Clas Ohlson behöver fler förpackningar :-) Nu är den fina förpackningen tryckt så denna omgång blir snygg nog att ta ut i butikerna. Håll tummarna att det gör det! Men webbutiken är inte helt fel heller.

Underbara juli

8 juli 2014

Den här bilden får illustrera mina känslor denna underbara julieftermiddag för i höst kör vi vidare. Det är bara att gasa och öka takten för i mål ska vi.

Var på en bra föreläsning hos vår eminente hemsideleverantör Snowfire i morse. Det var Anna Kleinwicks Magnusson från Stockholms skrivbyrå som berättade om hur vi skulle få våra bloggar lästa och hamna högt upp på Google.

Anna sa att man skulle skriva bra intressanta väl avstyckade texter där man blandar nyheter, tips och personliga åsikter. Plättlätt ;-)

Min blogg har hittills varit mer som en dagbok om uppfinnardelen av mitt liv. Ska klura på vilken riktning bloggen ska ta och om jag kan lyckas med något av ovanstående.

Emil på Snowfire visade hur man lägger in ett kommentatorsfält som är länkat med facebook och att det finns mycket mer att göra. Intressant och inspirerande.

När vi skulle bygga garaget var vi tvungna att riva en avlångt trädäck som gick från förstukvisten till det stora trädäcket i kvällssolen och la plankorna i en hög. Nu skymmer garaget tyvärr kvällssolen men vi saknade bryggan och smällde ihop den fastän lite smalare. De gamla plankorna var jätteskitiga och vi trodde vi skulle få köpa nya men då kom vi på att vända på den och slipa bort fnaset från skruvarna. Blev riktigt snyggt!

Känns bra att inte köpa och köpa utan återanvända. Snålt eller sparsamt kan diskuteras men det är bra för miljön i alla fall. Och bra för ekonomin så att vi kan satsa alla pengarna på en snygg monter till TV-inspelningen istället :-)

K10 i sista minuten

5 maj 2014

Det brukar vara enkelt att deklarera så jag kände mig inte så stressad då jag öppnade datorn dagen före dopparedagen. Men då dök bilaga K10 upp som en oväntad överraskning... hoppas jag kan få hjälp av L-Å i morgon om hur jag ska fylla i den annars blir det tokigt.

Efter mässan var det dags att köra hem, storstäda och baka inför dotterns tolvårskalas. Hon var cirka 2 år när jag kom på idén med en betongkrok som kan mer än att hänga tavlor så nu firar jag tioårsjubileum! Hoppas att envishet och flit lönar sig. Det vore bra att visa barnen att drömmar kan bli sanna.

Efter mässan fick vi åka med Navaren till Läckö slott. En rolig detalj var toaletterna som hängde utanför väggen. Lyxigt dass de hade på den tiden. Lite obehagligt när det blåste dock...

VIP

30 april 2014

Härligt att vara VIP på uppfinnarskolan jag gick på för 7 år sedan. Det var en tröst för årets studenter att det går att knota på och bara men inte ger sig så kan man få ut sin produkt på marknaden. Jag var med på deras avslutningsmässa för att fylla upp eftersom det är så få som kan visa sin idé efter bara ett år. Fick vara med i två tidningsartiklar och det är jättekul.

Glad påsk

18 april 2014

Har just firat långfredag hos svärfar och hans fru och bådas döttrar. Det var så kul när de frågade hur det gick med apponwall och jag fick berätta om alla våra planer som är på gång. Jag älskar verkligen att berätta och prata om min älskade krok. Och som grädde på moset så kom en ny beställning från innovationsbutiken. Glad påsk!

Nu säljs apponwall i den nya Innovationsbutiken. Har tagit nya produktbilder på min dotterns coola linoleummatta. Känner mig som värsta pressfotografen. Första kunden handlade i natt. Premiär även för att fakturaalternativet för dem som inte vill betala med Visa-kort.

Stockholmsmässan

26 januari 2014

Tvingade familjen att vänta i bilen på väg till skidbacken så att jag kunde fota nya bilder av 10 och 20-packen som ska vara i nya webbutiken Innovationsbutiken.se som jag håller på och designar. Hade bara sommar och höstbilder och nu när solen var framme så kunde jag inte motstå. Strax efter dök solen ner igen bakom fjället och nu snöar det så det nog bra tajmat. (Krokarna ligger i en cirkel framför min hand).

Jullov

27 december 2013

Jag hinner äntligen ägna mig helt åt "kroken" men då är ju alla lediga och det går inte att få tag i någon... Har slitit hund för att hinna allt parallellt med dagjobbet i december och detsamma blir det troligen i januari. Var på bibblan och lånade två bra böcker för att fylla alla timmar som blir över (om jag känner mig själv rätt så lär de fyllas ändå) så att jag blir riktigt utvilad inför den spännande vintern och våren.

Riktiga förpackningar!

8 december 2013

Första kunden som jag skickar riktiga förpackningar till :-) Superroligt att de äntligen är klara. Har kämpat med att få med alla listiga förbättringar på ett litet papper i flera år. Skissat och skissat och försökt själv. Vändpunkten kom när jag fick hjälp av Krzysztof Liberda som med sitt examensarbete vårterminen 2012 gjorde en förpackningsidé till oss. På detta fortsatte sedan Martin Wande och gjorde klart en superbra bildserie som visar hur apponwall fungerar. Tack!

Gjort om hemsidan

3 november 2013

Fick idén av kollegan att lägga in flaggbilder för att hänvisa utländska kunder till rätt instruktionsfilm. Känns tydligare än filmbilderna med lite text på som jag hade tidigare. Klippte om filmen i helgen så att tavelkrokens alla fördelar fick större utrymme. Svårt att veta vad jag ska belysa när det är så många fördelar man vill berätta om :-) 
I morgon ska vi få ett bra besked och på fredag hoppas jag på ännu ett! Håll tummarna!!!

Gerillamarknadsföring

7 oktober 2013

Stod och delade ut visitkort som berättar om apponwall vid Stockholmsmässan när folket som hade besökt Hem och villa-, choklad, barn- och musikmässa samma dag gick mot pendeln. Jag tänkte att det var helt rätt publik, helt rätt människor som gillar heminredning. Det var kämpigt men jag fick kontakt med flera positiva personer som tyckte apponwall var en jättebra idé. Kul! Man behöver alla uppåtpuffar man kan få :-)

Spännande höst

24 september 2013

Hösten är äntligen här... tur att det finns mer tid till heminredning :-)

Klättrar ur dödsdalen!

20 augusti 2013

Nu är jag nära att komma ur uppfinningarnas dödsdal... Hjälp till att sprida ordet att det finns en superuppfinning på marknaden så att jag kan komma upp på andra sidan och andas ut!

Badhus

8 augusti 2013

Besökte en simhall med min syster och hennes lille son (plus mina rätt stora barn) och minnen av timmar i barnpoolen kom över mig. Hur jag tillbringat nästan varje söndagförmiddag på bassängkanten medan de lekte och lekte. För att inte förgås av uttråkan fantiserade jag om min framtida uppfinnarkarriär och hur jag ska förverkliga mina idéer. Känns mäktigt att sitta här i köket på natten och ha en egen hemsida och en riktig webshop och snart sälja min idé på marknaden via Clas Ohlson. Flit lönar sig! Bra att kunna visa ungarna att det är lönt att kämpa och att läxorna bör göras med god aptit.

Första leveransen!

7 augusti 2013

Nu har vi levererat den första omgången förpackningar till Clas Ohlson. Känns otroligt spännande och pirrigt!

Skissar på stranden.

6 augusti 2013

Skissar på framtida idéer på stranden medan ungarna leker. Saft och salta kex då och då och några glada tillrop och jag hinner få ihop några rader inför kvällens arbete.

Uppdaterat webshopen.

2 augusti 2013

Jag har kämpat hårt med bilder, filmer, gram och fraktkostnader i webshopen och det blev riktigt snyggt till slut om jag får säga det själv :-)
Snart tar vi bort premiärerbjudandet (gäller till 20 augusti) för nu är det ju på riktigt! Clas Ohlson kommer sälja små förpackningar och vi storpack. Känns som en bra kombination.

Filmer på fem språk.

26 juli 2013

Nu har jag gjort klart översättningarna av instruktionsfilmen till engelska, norska, finska och tyska. Mycket pyssel men de känns bra :-)
På semestern tog vi tåget ner till Hansa park i norra Tyskland och åkte hiskliga bergochdalbanor i två dagar. Häftigt att ett miljöombyte kan vara så avslappnande trots tågförseningar och hetta.

CLAS OHLSON!!!!

6 juli 2013

Nu har det hänt!! De flesta jag frågar "var tycker du apponwall ska säljas?" svarar Clas Ohlson och nu är de på väg dit :-D Jag är helt överlycklig! Många långa timmar av slit har till slut givit resultat. De kommer säljas i Sverige, Norge, Finland, Tyskland och England. Tack alla snälla som hjälpt mig översätta förpackningen på dessa språk! Utan er hade Google translators halvdåliga översättningar inte kunnat granskats. Tack Martin Wande (uppfinnaren av Trekorv) för din superfina förpackningslayout.

Vardagsrummets matta agerar lager. Vi är redo!

Det tar ungefär 2 år att få ett patent godkänt. Jag lämnade in min ansökan 11-11-09 (var sugen på att vänta till 11-11-11 får att få ett roligt datum men det kändes för riskfyllt när det äntligen var klart) så det är bara ett halvår kvar :-)

Under denna tid har jag fått två tekniska förelägganden där man ska justera texten och argumentera för sin tekniska lösning. Nu när jag lämnar in svar på andra föreläggandet så ser det mycket bra ut inför möjligheten att få det godkänt! Första förpackningen får texten "Patentansökt" (patent pending) men sen kan vi skriva "Patenterad". Det ska bli häftigt!

Nu finns vi i vår första butik! Marknadsansvariga har gjort ett bra jobb :-)
Nu känns det som om vi är på gång. En butik och webbutiken. Härligt. Prepere for takeoff!!

Formex-succé

Dags att göra om framsidan på hemsidan lite känner jag. Formex var superkul men det är nu ett minne och det är dags att arkivera bilden och se framåt. Det är ett stort beslut att ta in en ny produkt så det är naturligt att svaret dröjer från vår viktiga kund men jag längtar ändå efter ett JA. Vi förbereder alla delar och står i startgroparna.

Utvilad

6 april 2013

Känner mig utvilad för första gången sedan innan jul. Familjen har varit borta några dagar och jag är i fas med jobb och krok så jag har inget annat att göra än att vila. Känns mycket ovant. Hann med ett Zumbapass klockan 18.00 och sen bara middag och TV. Blir lite orolig för att inte kunna somna... god natt!

Älskar mailpling :-)

4 april 2013

Pulsen slår ett extra slag varje gång ett mail med "Orderbekräftelse" dyker upp! Det är så himla häftigt att min idé är en riktig produkt som folk faktiskt köper, använder och uppskattar :-)

Kul med webbutiker!

1 april 2013

Fantastiskt kul med webbutiker :-) Jag har just köpt en födelsedagspresent till dottern från Japan via en engelsk sida. Försökte först köpa på en koreansk sida men det föll på att jag inte visste hur jag skulle fylla i formuläret (koreanska är svårt att förstå...) Lovar att lägga ut en bild på henne första maj. Vet att hon blir superglad! Jag har just fått tre till beställningar i min webbutik så jag är också superglad!

I väntans tider

23 mars 2013

Tålamod är en dygd men rätt tråkigt... på måndag kanske vi får besked... Håll tummarna att det är positivt!!!

Tänk att vara så ung och vinna något så stort inom sin dröm. Härligt! Melodifestivalfinalen var bra men ännu skönare att den är slut och ungarna sussar sött så att jag äntligen kan då upp och jobba lite med beställningarna och förpackningsdesignen. I morgon ska jag försöka lägga tillbaka alla prylar jag tog med mig till Formexmässan som fortfarande ligger i högar i lite olika hörn av hemmet. När det känns rörigt i huvudet så blir det värre av ett rörigt skrivbord eller hem så i morgon ska jag tvinga familjen att göra rent, snyggt och prydligt så att jag får ny inspiration. Kämpar med en offert till en spännande kund. Säger inget mer...

Och vi gillar er <3 (detta blir ett hjärta i facebook) Det och mycket mer har jag lärt mig under det senaste halvåret. Det har varit otroligt intensivt och arbetet fortsätter i det tysta. Det pågår förhandlingar med flera intressanta återförsäljare men jag kan inte avslöja något ännu. Lovar återkomma :-) 

Hittade en notering om att Thomas håller på att få psykbryt över att hänga en tavla på en betongkrok. Letade upp avsnittet på TV3 Play och pausade och tog "print screen". La in bilden och skrev att jag har lösningen på problemet på deras Facebooksida. Hoppas jag får svar! 

Har nätverkat idag.

14 februari 2013

Det gäller att få ut kroken överallt nu och när jag blev inbjuden som gäst av fotografen Maria Öhman (som tagit pressbilderna) till nätverket Business in Heart tackade jag gärna ja. Det var nervöst och min presentation blev inte så bra, glömde till och med att säga att jag drev apponwall... men de var snälla och intresserade ändå och man lär sig mer varje dag (som att göra hjärtan på facebook) ;-)

Vilken vecka!

9 februari 2013

Vilken vecka! Är helt slut men så himla glad. Tack för förtroendet och härligt att fler än jag vill slippa borra :-)

32 beställningar nu.

8 februari 2013

Tredje dagen kom det 14 nya beställningar. Är nu uppe i 32 kunder. Häftigt! Det är kul att kolla mailen :-)

Det känns megamaffigt att så här och förpacka! Detta har jag längtat efter i åtta år och nu är det på riktigt! Tack för förtroendet! Det och härligt att sju hem får glädje av min idé :-)

Webshopen är klar :-)

4 februari 2013

Äntligen är jag klar!! Hoppas att alla detaljer är rätt och alla rader ifyllda överallt så att krokar och pengar hamnar rätt och inte någonstans i cyberrymden. Ringde Payson och hon sa att det ser bra ut. Hoppas att ALLA hittar hit nu och att mailkorgen fylls med beställningar! Det pirrar i magen och benen av förväntan :-)

Nu är det så nära! Jag fick ett svar från supporten vid lördag lunch att jag kunde lansera butiken men jag förstod inte riktigt en sak och nu får jag inget nytt svar... Varför kan inte folk jobba på kvällar och helger som jag? Är det inte normalt att ha två jobb och ungar och byk?

Ska ta ett bad nu och försöka få nya kreativa idéer för jag känner mig rätt tom i huvudet. Som jag tidigare skrivit har mina bästa idéer kommit i badkaret, tex den om en ny sorts betongkrok ;-), och nu när jag ska ta denna idé till succé så krävs nya tankar.

Håll tummarna att supporten jobbar på söndagar så att jag kan få skriva "Nu har vi öppnat vår första butik"! Längtar!

Hinner inte...

2 februari 2013

Nu är klockan 2345 (gillar roliga siffror) och jag inser mitt nederlag. Jag kommer inte hinna få igång webshopen idag. Förhoppningsvis i morgon!! Har klippt ihop två instruktionsfilmer som jag hoppas kunna lägga vid produkterna men jag fattar inte hur. Har mailat supporten. Hoppas på svar i morgon fast det är lördag.

Allt är en vetenskap.

1 februari 2013

Det kan väl inte vara så svårt? tänker jag ofta men när man börjar skrapa på ytan är den en massa parametrar som måste stämma. Tänk vad mycket kunskap om detaljer som finns i världen.

Som detta med webshop... Hur? Var? Vikt? Frakt? Bilder? Jag har nu i alla fall bestämt mig för leverantör och har betalat. Nu gäller det bara att få allt att stämma för att kunna gå live. 

Webshop snart...

27 januari 2013

Förlåt till er som såg min text att webshopen skulle startas under vecka 4. Nu är det söndag eftermiddag nämnda vecka och jag kommer troligtvis inte att lyckas hålla detta. Jag återkommer till innan 1 februari igen. Det är inte lätt att få till alla koder och konton mm mm...

Fiffig farmor på 95 år.

27 januari 2013

Vi firade min farmor som fyllde 95 år i veckan. Ja må hon leva till hundrade år lät så futtigt så andra gången ändrade vi till tvåhundra år! Innan vi gick in i lägenheten borstade hon av rullatorns hjul från slask med en diskborste. Listigt! Hon är en redig problemlösande kvinna som tyvärr inte kan spela boule eftersom ryggen smärtar. Hoppas läkarna fixar det för hon är verkligen inte redo att bli stillasittande. Jag vill också vara som hon när jag är gammal :-)

Inget är plättlätt...

23 januari 2013

Att starta en webshop kan väl inte vara så svårt... Vår hemsideleverantör Snowfire rekommenderar Payson för betalningar och igår fick jag till ett konto där (var tvungen att köpa ett registreringsbevis på Bolagsverket först). Jag skapade en e-postadress att ha i webbutiken hos vårt webhotell men insåg sen att det var å i den så den fungerade inte... Så idag får jag göra ett nytt konto hos Payson. Gör om, gör rätt.

Tack alla!

20 januari 2013

Tack alla nära och kära för all stöttning! Pappa för att vi byggde både testväggen och montern så bra ihop och min kära make för att du tog hand om hem och barn onsdag till söndag och till och med storstädade!

Tack alla positiva monterbesökare som alla förstod att de hade behov av apponwall när de väl förstod hur den fungerar. Tack för att ni ville komma in till mitt lilla hörn av Formex och lyssna på min berättelse.

Nu ska jag ladda om inför en inspirerande arbetsvecka. Har flera roliga projekt på "dagjobbet".

Härlig känsla!

19 januari 2013

Det känns som om det skulle kunna gå nu, som om det skulle kunna bli succé på riktigt! Tänk om apponwall finns att köpa i alla affärer snart...då skulle drömmen bli sann och allt arbete verkligen ge utdelning. Härlig känsla att det finns en riktig chans nu :-) 

De flesta besökare har blivit förhörda om prisbilden och den verkar helt ok. Bra inför öppnandet av webshopen under nästa vecka. Jag har en plan på hur den ska se ut så nu gäller det bara att få till allt.

Ingen lunchro.

19 januari 2013

Tur att jag inte tog mig tid att sitta och äta lunch! Det kom en journalist och ville titta precis när jag skulle hugga in i kycklingbaguetten! I morgon ska jag äta något mer snabbtuggat så att jag kan svälja snabbare om det kommer en intresserad besökare. Pinsamt med smulor runt munnen...

Ungarna börjar tröttna lite på att mamma är borta hela tiden. Först onsdag, torsdag, fredag och även i helgen. Jag har i alla fall lovat att vi ska ligga i soffan i morgon kväll och se "Älskling, jag krympte barnen" och äta popcorn. Sen smiter jag nog upp till datorn en stund och läser mer om hur man startar en enkel webbutik. Jag lovar alla att den ska finnas om två veckor!

Bra respons hela dagen.

17 januari 2013

Nu värker fötterna men det har varit många härliga kommentarer under dagen. När de förstår hur man gör tycker alla att idén är jättelistig och vill gärna köpa. Ingen har varit inköpare på en stor byggvarukedja tyvärr men de kommer säkert i morgon!

Montern är klar!!

17 januari 2013

En mycket stolt förstagångsutställare :-) Montern blev lika fin som i fantasin och nästan som planerat. Jag hade kämpat med ett fönster som skulle vara i mitten. Väggen som besökarna ska testa på skulle vara ute i korridoren. Men det gick inte så väggen åkte in och fönstret fick åka hem igen. 

Tack pappa för all HJÄLP!! Utan dig hade det inte gått! Tapeten tog 4 timmar att sätta upp med häftpistol. Jag hade snålat och hade ingen extra rulle så vi fick mäta supernoga. Tur att ingen ser att det fattas en bit bakom bokhyllan ;-) 

Samlar ihop det sista

15 januari 2013

Skottar bort snön på gästparkeringen så att pappas bil får plats i morgon förmiddag. Så mycket som jag har plockat fram behövs två bilar till Älvsjömässan! Dottern äter ännu en portion nudlar, sen tandborstning och läggning. Efter det ska jag försöka summera förberedelserna och somna gott med övertygelsen om att allt är med. Det värsta som finns är "oh nej, det skulle jag haft med mig"... 

Produktiv helg.

13 januari 2013

Lördag:
Friidrott med dottern. Hittar jag en vit gardin i Röda korsets affär för 13 kr och sparar en hel timme på att slippa sy! Korv, bröd och mos till lunch. Sen får jag värdefull hjälp av maken att sprayklistra upp texter på kapaskivor. Värmer upp torsdagens middag till middag. Ser en rolig film med ungarna och sen är jag sitter jag vid datorn två timmar. Sover gott på natten.

Söndag:
Maken åker iväg och spelar paintball. Sonen spelar badminton. Dottern leker med en kompis. Jag är ensam jättelänge och skär ut alla texter. Sen spikar jag spikar och tar fram alla saker som ska med. Försöker tänka på alla situationer. Kommer ihåg trappstege och snöre till lod. Nu ska vi äta pizza och sen ska jag jobba med elnätsprojektering några timmar. Missar ju jobb när det är Formex så jag måste se till att alla mina kunder på jobbet är nöjda.

 

Sväljer och känner efter om det gör ont i halsen... Jag får absolut inte bli sjuk på mässan! Min gräns går vid vinterkräksjuka men mina besökare vill säkert inte prata med någon som snorar och snörvlar. Men hittills är jag helt frisk, bara trött. Måste komma i säng senast elva ikväll! Nu är middagen lagad och diskbänken skinande och jag har en halvtimme över. Ska försöka att ligga i soffan ikväll och se på Mästerkocken med maken. Det är få program som vi gillar båda två men detta är kul, speciellt uttagningarna.

Lyckades betala!

10 januari 2013

Nu är jag en riktig företagare :-) Jag har lyckats betala apponwalls första fakturor!

Inte helt lätt att vara företagare... Har i alla fall lyckats få liv i den nya bankdosan och alla fullmakter påskrivna. Nu fattas bara (enligt bankens kvällssupport) ett bankgiroavtal så att jag kan betala fakturorna som ligger i den röda mappen och väntar. Man vill ju inte hamna hos kronofogden innan första mässan...

Klart!

6 januari 2013

Provväggen blev jättebra! Min 3D-ritning fungerade perfekt och det känns jättebra. Tur att vi har så stort vardagsrum. Kunde både snickra och måla i ena änden. Sköt bara ihop våra underbara liggsoffor. Familjen är tålmodig nu i slutstriden inför Formex. Bara tio dagar kvar! 

3D-planeringen fungerar

3 januari 2013

3D-ritningar är suveräna för att testa om idéerna fungerar. Denna provvägg håller jag på och bygger till montern. Tanken är att besökarna ska kunna spika upp krokar och testa applikatorer själva och då måste väggen hålla för det. Mässans monterväggar är för klena. Jag hoppas på att triangelformen ger stabilitet utan utstickande stödben som folk kan snubbla på.

Idag beställde jag och hämtade materialet på Håga bygg och sågade upp alla bitarna med kapsågen i den mörka januarieftermiddagen. De ligger numrerade och redo på mattan i vardagsrummet och väntar till fredagens montage. Nu fattas bara trianglarna och de ska jag få hjälp av vår snälla snickargranne med på fredag. Vi har en fin sänksåg men ingenstans att såga då det blir väldigt dammigt.

Gott nytt år!

1 januari 2013

Nu är det 2013 och hoppet om succé lever starkt. Håll tummarna för oss! Monterns design börjar sätta sig och jag har fått låna ett fönster av svärmor så att jag kan visa att apponwall fungerar till gardinomtag. Fönstret är jätteläckert så det blir ett bra blickfång. Gott nytt år!!!

Maken älskar nyårsafton mer än julafton och har som vanligt toppat förra årets raketinköp. Efter många wow, ahh och Gott nytt år så ska vi försöka få ner övertrötta barn (och mammor) i sina sängar. Lyckades få till en perfekt bild :-)

Vi hade en underbar vecka i Sälen där vi åkte gröna backar på Hundfjället ändå från toppen. Det var toppen! Gjorde långa "glöm inte listor" i liften. Bra med egen tid och penna och papper i fickan.
På eftermiddagarna gjorde vi julbestyr. Chokladkolan kokade jag på julafton, knäcken i förrgår och pepparkakskristyr mellan dessa. Jämnt sockerintag och lagom mycket jobb. Samma eftermiddag som jag och dottern kristyrerade peppisarna hann jag förpacka 200 provförpackningar till mässan. Det gick mycket fortare än jag trodde. Bra att veta eftersom jag ska öppna en webshop innan 1 februari. 

God jul!

22 december 2012

God jul! Nu ska jag njuta av lite lugn och ro efter en otroligt intensiv period. Helger och vardag har känts likadana. Ska bli skönt med miljöombyte och få frisk luft på dagen och bastu och knäck på kvällen.

Frågar ni mina ungar så är det bara tre dagar kvar men den stora högtiden är ju Formex-mässan, eller hur?!  Nu har jag levererat mina sista ritningar för denna termin och kan fortsätta fylla hallen med packning inför resan till Sälen på söndag. Eftersom vi kommer att vara utan bredband en hel vecka (!!) måste jag få med så mycket fysiskt jobb som möjligt. Ska passa på att spika in spikar i krokarna och packa mäss-förpackningar och sen blir det knäckkokning, bastu och kanske lite romanläsning.

Uttråkad = kreativ

20 december 2012

Lyssnar på mitt älsklingsradioprogram Kropp och själ i P1. Den 4 december (lyssnar på ett inspelat program) handlade det om nyttan av att vara uttråkad. Flera gånger har jag skrivit om att jag får idéer i badet eller duschen. Teo Härén säger vid 26.44 minuter "stimulans driver kreativitet om man tillåter sig själv att ligga en timme i badet i bland" och "kreativitet är en dans mellan stimulans och reflektion och man måste ge sig själv både och". Känner verkligen igen mig! Tankarna som far runt av alla intryck måste få en chans att landa och forma sig och ge ny energi i form av lösningar och idéer.

Besökt fotograf

19 december 2012

Lyckades få tag i en fotograf i morse som hade tid idag. Snabba ryck! Maria Öhman vara jätteduktig och lät mig spika upp mina krokar på hennes grå vägg och så tog vi fotografierna mot väggen. Jag har verkligen svårt att le lite grann. Utan leende blir jag jätteallvarlig och med ett jättesmil så ser det överdrivet roligt ut. Tur att proffs knäpper många bilder för vi fick till ett lagom stort leende till slut.

Efteråt fick vi hjälpa brevbäraren ur snöhögen vid brevlådan. Hon var jättesur och jättetrött på all snö och hade försökt ta sats förbi högen men det gick inte. Maria och jag skottade och knuffade iväg postbilen. Härligt med vit jul!

I kväll vågar jag tro att jag hinner med allt som ska fixas till Formex-mässan. Jag har beställt tapeter till montern, visitkort, informationsfolder, rollup och har en plan hur montern ska se ut. Det känns som om jag kan klara mig utan dator i stugan i Sälen över julen och bara kolla mail i telefonen. Kanske har jag jobbat så hårt att jag kan njuta av de sista veckorna? I veckan mellan nyår och trettonhelgen ska jag och pappa bygga och tapetsera och sen kommer min systerson och bor hos oss några nätter. Ska bli härligt med en 2,5 månaders bebis i huset!

Faktasidan är klar.

16 december 2012

Nu är jag (nästan) klar med Fakta-sidan. Ska testa hållbarheten på trä- och gipsväggar hemma efter nyår. Nu är det sista rycket på terminen och sen ska vi till Sälen och åka slalom och bada badhus. Skönt! Vi var där förra året också vid jul och då stod jag i ankarliften och klurade på klämmiga slogans. Nu är det sista julen innan jag vet om det blir vinna eller försvinna. Jag har gjort allt i min makt nu och funkar det inte så kan jag erkänna mig besegrad och lägga ner och få Almis förstudielån avskrivet.

Middagsbjudning

16 december 2012

Mamma och pappa kom och åt middag för att fira min födelsedag. Mysigt och trevligt men jag ångrade det mousserade vinet eftersom jag var bra seg när kvällens arbete började 21.30. Idag har jag klämt in apponwall-jobb vid tre tillfällen. När dottern tränade friidrott klippte jag om filmen. På eftermiddagen mellan takboxköp och middagsbjudningen och efter att ungarna har somnat har jag jobbat med tekniska fakta såsom mått och förklarande texter. Visste ni att det går att frysa en rå potatisgratäng men det blir rätt ful då den översta potatisen blir svart och färgar grädden... god i alla fall och snabbt fixad middag med stekt oxfilé till! Vi körde med mysbelysning vid middagsbjudningen så det syntes inte så mycket ;-)

Beställt visitkort

15 december 2012

Nu ska jag snart krypa till kojs (klockan är 23.56). Familjen sover redan men tiden rusar förbi när man har roligt vid datorn. Jag har precis beställt visitkort, reklamblad och en t-shirt med apponwall-tryck. Jag vill ge ett proffsigt, genomtänkt intryck och använder genomgående färgerna mörkrött, grått, vitt och svart. Det känns rent och prydligt. Jag vill ju visa att vi är ett seriöst företag.

Får mycket gjort på jobbet och känner mig nöjd när jag åker hem. Skönt med en hel dag utan möten och man kan lyssna på radio och fokusera och leverera. Hann även köpa två ståplatser till Springsteen eftersom Alteco (mitt dagjobb) ligger vid Globen. Maila mig om någon vill byta biljetter för min syster kan inte gå 11 maj bara 3 eller 4 maj!

Håller just nu på och gör om hemsidan och ska visa produkten för första gången :-) Lägger in bloggen under fliken "om oss" och låter sidan "hem" handla enbart om produkten. Ska även göra en webshop som ska vara i drift senast 1 februari.

Hur svårt kan det vara att skriva en kort klämkäck slogan som kan stå på visitkorten och rollup:en i montern...? Och varför får jag inte till högupplösta bilder genom att skriva ut från 3D-programmet Alibre, kopiera in i paint och sedan in i Microstation där jag ritar rollupen? Det skulle säkert vara enklare om jag använde program som var avsedda till att göra presentationsmaterial och inte för att rita elritningar. Men man tager vad man haver...

En tredje konsert!

11 december 2012

Läste just att han kommer att spela en tredje dag i Stockholm! De släpper biljetterna på fredag och då tänker jag göra ett försök i alla fall. Orkar inte missa ännu en konsert.

Fick skippa min idol sen 25 år tillbaka ännu en gång under samma turné... Pengarna måste gå till monterndesign nu och inte till dyra ståplatsbiljetter för att lyssna på den musiken som jag sätter på när jag är nedstämd och som alltid gör mig på gott humör. Vad är en bal på slottet... Förhoppningsvis kommer han tillbaka till Sverige igen med en lika rosad turné! Jag kan varmt rekommendera "I wish I was blind when I see you with your man" på högsta volym. Här är Bruce röst som bäst!

Snö!

5 december 2012

Snö finns det gott om idag... Fick kämpa för att ta mig hem till Tungelsta i 4,5h. Jobbigast var att gå från Jordbro eftersom det var växelfel så tåget gick inte längre. 7,5 km i snömodd. Jag lär ha träningsvärk i morgon. När jag promenerade såg jag mig själv stå i montern och träffa intresserade kunder. Jag klurade på vad jag måste fixa så att det ser proffsigt ut. Visitkort, en rollup, en pärm för att skriva ned kontaktuppgifter,.. Hoppas jag hinner få till alla detaljer!

För mycket just nu.

2 december 2012

Den här helgen känns allt för mycket! Stressnivån går ned då och då men håller sig mest uppe på topp. Vård av sjuk dotter förra veckan, leverans av bygghandling på jobbet, badhus, bio, städa, första advents stjärnor plus hitta dagsljus för att fotografera och leverera till Anna. Finns för lite tid helt enkelt!

Gillar det han ser!

30 november 2012

Idag gillade en mycket intressant person apponwall när han fick konceptet presenterat för sig. Det är så spännande!

Öppnar champagnen!

27 november 2012

Vi öppnar champagnen (äkta Bollinger) som har legat och lagrat sig i två år!. Fick den av mina snälla kollegor på EnergoRetea i födelsedagspresent och då var den redan 10 år. Meningen var att fira den stora  succén men idag kändes det bättre att fira alla delsegrar och kärleken som fortfarande håller i sig trots vardagens kamp. Den var mycket god till tandoorikyckling!

SP

22 november 2012

Passerar detta läckra konstverk på väg till lokalbussen. Vilket härligt sätt att börjar morgonen.
Provningen gick bra! Puh! Dock finns det två sorters väggar. En sort där varken den befintliga eller den nya fäster alls... och en sort där det går jättebra. Om man får i alla spikarna går det att lasta jättemycket innan den släpper taget. Häftigt! Återkommer om maxlast efter att SP skrivit sin rapport.

Framme i Borås!

22 november 2012

Allt har klaffat! Jag är väldigt bra på att tajma saker. Paketet kom vid halv två, jag hämtade bilen på verkstaden, åkte till vernissagen dit dottern åkt själv och morfar redan kommit, träffade maken och lämnade över ungar och bil innan jag åkte till centralen och tog tåget 19.10. Klev av i Alingsås och hittade bussen till Borås. Medan jag väntade på bussen monterade jag spikar i 10 krokar. Det var lite pinsamt att spika på en parkbänk precis utanför väntsalen men det var inte så många som kom förbi vid 22.15. Bussen kom fram till Borås 23.20 och sen lyckades jag orientera mig och hitta vandrarhemmet och kom i säng 00.10. Det var på gränsen till för spännande att komma till en ny stad mitt i natten och inte vilja fråga dem man mötte om vägen... Men som tur är gick det bra. God natt!

Trögt och nervöst.

20 november 2012

Allt går trögt och det är så mycket som måste klaffa innan jag kan åka till SP i Borås i morgon kväll:
- Väntar på paketet med krokarna i nya plasttypen som är på väg enligt Postens hemsida...
- Spikarna måste dras ur de befintliga krokarna och monteras i mina.
- Få till tidplanen för att tajma sonens venissage, möte upp maken och åka till centralen. När?
- Lyckas packa rätt saker och rätt verktyg trots att jag är förlamande trött.
Jag är fruktansvärt nervös att det inte kommer att fungera. Det känns som vinna eller försvinna!

 

Kompenserar.

18 november 2012

Vissa dagar känns bara tröga och oturliga. Eftersom det var totalt fokus på dottern igår ville jag kompensera och bry mig om sonen idag. Men vi grälade ändå och glömde bort tiden så vi blev jättestressade. Jag var inte den härliga snälla modern som jag hade tänkt vara. Får försöka igen ikväll. 

Dottern tog brons!

17 november 2012

Min lilla tjej tog brons på 60 m idag. Grattis!! Jag hade så klart med mig mitt block så att jag kunde skriva ned de tankar som kom farande. Nu är vi hemma igen och alla fyra har spritt ut sig i huset och det är lugnt och skönt. Eftersom vi handlade tapas-grejjer på hemvägen så går middagslagningen snabbt vilket innebär lite mer uppfinnartid till mig. Bättre enkel god middag än krånglig god middag ;-).

Minns resan från Danmark till Stockholm med Renault 5:an någon gång i mitten av 90-talet. Maken och jag fantiserade bort flera timmar genom att låtsas att vi vunnit 1 miljon (då när villor kostade mindre än 1 miljon). Vi tänkte att vi skulle komma på idéer och ha ett hus med en egen prototypverkstad i källaren och  vi kunde satsa hårt för vi behövde inte gå med vinst för vi var redan rika. Jag minns fortfarande den varma känslan i magen. 

Tänker också på en eftermiddag i Spånga i slutet av 90-talet när jag och G gick i solen med våra barnvagnar och diskuterade våra senaste idéer och var rörande överens om att världen längtar efter våra kommande produkter. Det är så härligt att prata med någon som förstår och som inte tycker att man är lite skum (som många troligen tycker). En av föreläsarna på Idéum sa ungefär "det är inte de som är knäppa som inte förstår hur kul det är med uppfinneri, det är vi". Måste ta kontakt med henne igen!!!

Fick till ett yogapass mellan middag och läggning. Härligt att det är så nära! Det är bara att sätta sig på cykeln knappt 5 minuter så är jag framme på gymmet. Tillbaka vid datorn igen efter en timme i soffan. Förbereder SP-testet nästa vecka. Det är många detaljer som måste klaffa.

Många olika fabrikat.

14 november 2012

Snacka om att den vanliga betongkroken finns i många olika märken! Jag har tidigare köpt på mig en massa olika fabrikat för att testa spikkvalitén och fastnat för en sort. Och nu när vi ska köpa spikar till apponwall vill jag så klart ha lika bra eller bättre för att våra kunder inte ska bli sura på spikar som går av. Så då är tanken att jag ska köpa en till förpackning och skicka till spikfabrikaten som ska lämna offert till oss. Men var köpte jag just det märket?? Besöker två lokala byggvaruhus och ringer runt till 6-7 olika butiker och till slut får jag napp och maken är snäll nog att köpa en förpackning på hemvägen. Bättre än röda rosor!

Övar på nytt 3D-program.

12 november 2012

Jag var på 3D-kurs på jobbet i fredags (i Microstation) och försöker tillämpa den nya kunskapen i monterplaneringen. Det ger mycket mer att se tankarna i skala så 3D är perfekt. Just nu känns det som om jag har massor av plats över... Måste ha glömt något viktigt.
När jag ritade apponwall i 3D använde jag Alibre design och jag känner igen många kommandon i Microstation. Dock är det olika tänk i olika program. Det vore coolt att scanna in en väg och sedan rita in elschakten skalenligt i miljön. Det ger en bättre bild av verkligheten än ett vanligt platsbesök.

Rekvisita

11 november 2012

Är med på dotterns träning och passar på att gå till en loppmarknad i närheten för att leta efter rekvisita till montern. Hittar några saker men har inga kontanter på mig så jag måste åka tillbaka... Resten av helgen ägnas åt bakning, matlagning och kalas. Det känns konstigt att inte sitta på eftermiddagen och göra något vettigt i projektet. Är för trött på kvällen så det blir tv för hela slanten. Ser två avsnitt av Uppfinnarna så det är ju i alla fall lite nyttigt ;-)

Monterdesign

8 november 2012

Formex är ju en cool inredningsmässa och så om vår monter ska synas måste vi tänka till. Jag skissar och klurar på varje ledig stund. Det känns som om allt är bråttom. När vi väl enas om en design måste allt skaffas fram och finnas på plats den dagen vi ska bygga montern. Gäller att planera noga. På Idéum sa vår förläsare att vi skulle bygga upp montern i skala 1:1 i tex vardagsrummet för att få en riktig känsla av vad som får plats innan det är på riktigt. Låter vettigt. 

Cola och chips.

5 november 2012

Oftast får jag en egen stund på helgeftermiddagen då barnen har tv-tid och eftersom hungern börjar närma sig så är det perfekt med lite cola och chips. Jag får vätska, socker, koffein, salt och fett. Kan inte bli bättre ;-)

Bjuda in mina vänner.

4 november 2012

Nu känner jag mig äntligen redo att bjuda in mina vänner på facebook och i övriga världen till min nya hemsida. Det vore superkul om de ville skicka in varsin bild plus säga till sina vänner att göra samma sak. Håller tummarna! Och så klart gilla sidan om de gillar den ;-)

Vi gnetar oss framåt och prickar av aktivitet efter aktivitet. Känns som det är möjligt att hinna. La in en nedräkning på hemsidan för påminna mig om att Formexmässan närmar sig sekund för sekund.

Paulina Kolm

Hittat rätt plastsort.

2 november 2012

Nu vårt egna plastverktyg intrimmat på Samhall i Boden. Bitarna blir jättefina. Det krävdes några försök och plastbyten innan det konstaterades att Xenoy fungerade bäst. Ännu ett steg på vägen mot färdig produkt :-D

Kunde säga "jo, snart så"

1 november 2012

Träffade en före detta kollega på ett arbetsmöte. Han frågade hur det gick med min uppfinning och jag kunde stolt säga att "jo, snart så lanserar vi den på Formex-mässan". Kul att äntligen vara nära målet! Han var mycket nyfiken och skulle kika på min nya hemsida.

Enkel förpackning.

30 oktober 2012

Trots vårens och sommarens långa kamp att få till en bra förpackning verkar det vettigast att ha en enkel påse på mässan. Vi får ta nya tag i vår.

SP-test.

28 oktober 2012

Jag ska åka till SP, eller Sveriges Provningsanstalt som den hette förut, om några veckor för att testa apponwalls hållbarhet. Alla frågar jämt hur många kilogram den klarar. Mailar med GM för att enas om lämpliga test. Det gäller att jag få med mig ALLT som behövs till proverna så att inte tiden går för då blir det dyrare. Tid är ju pengar i konsultbranschen.

Lata uppfinnare.

27 oktober 2012

Pratar med grannen över staketet. Vi enas om att uppfinnare är lata! Målet för alla våra idéer är att göra livet enklare. Jag rekommenderade världens bästa uppfinnarskola Idéum till henne. Att gå ett år där kick-startar vilken idé som helst. Så småningom vore det kul att starta en uppfinnarklubb i Tungelsta. Fler än man tror har idéer.

Överfullt tåg.

26 oktober 2012

Grattis till din underbara son min underbara syster!!!

Åker hem till Stockholm igen på ett tåg som saknar några vagnar pga flera olyckor under dagen som de säger i högtalaren. Hittar en bra plats i trappan upp till övervåningen och sitter och skissar på bra mailformuleringar. Somnar en stund genom att koppla ihop fingrarna runt ledstången och hänga mot väggen. Vaknar av domnade fingrar och när jag tar ned händerna rusar blodet tillbaka och fingrarna hettar! Är helt slut eftersom det var en lång natt på sjukhuset.

Tredje alternativet.

24 oktober 2012

Åker till Linköping istället för till jobbet eftersom min syster ringer och säger att det är dags! Medan hon kämpar med sin latensfas (värkar då och då) klurar jag på vad apponwall är bra för, vad den egentligen löser. Efter några varianter kommer jag på detta:

För människor som bor i lägenheter med betongväggar finns bara två alternativ. Antingen hänga tavlor på en betongkrok eller borra, plugga och skruva. apponwall är det tredje alternaivet!

Arbetslunch

24 oktober 2012

Träffar L-Å för en räksallad och genomgång av tidplanen för att hinna med allt till Formex. Finns en hel del aktiviteter att bocka av. Rätt plast, test på SP och förpackning är mina punkter närmaste framtiden. Instruktionsfilmen är i alla fall klar. Skönt! Dags att återställa tv-rummet och dra tillbaka bokhyllorna på rätt plats.

Inser för sent att jag borde ha uppdaterat min gamla profil med ny e-postadress och ny bild istället för att göra ännu en profil... Inaktiverar den gamla Paulina och ber gamla vänner bli vänner igen. Inte helt lyckat men det är tur att jag inte hade så många vänner innan. Måste öva lite mer på detta! 

Kämpar med min instruktionsfilm. Spelar in ännu fler inledningsscener. Är väl uppe i 100 försök vid det här laget... "Hej, jag heter Paulina och är uppfinnare.." är svårt att säga lagom piggt och käckt och det är svårt att avsluta pratet med ett bra ansiktsuttryck som inte ser stelt och konstlat ut. Till slut blir jag nöjd. Hoppas mina nära och kära inte skäms när de ser mig på youtube i januari!

Ska åka till Boden.

19 oktober 2012

Verktyget har flugit från Kina och landat hos Samhall i Boden! Äntligen klart! Bokar ett besök hos C-J så att vi kan blanda plaster och få fram en lagom hårt och lagom böjlig som passar alla delar i apponwall. 
Äter mysig tapasmiddag med maken (barnen får köttbullar och spagetti) och diskuterar hur vi ska göra när jag ska åka iväg. Det tar 1h och 20min att flyga till Luleå från Stockholm och 12h att åka tåg. Pga mina miljöambitioner tar jag nog flyget upp och tåget hem.

Hur ska man få till den bästa lanseringen där allt klaffar perfekt? När ska man maila till journalister och berätta? Vad ska man berätta? 

Facebooks möjligheter

17 oktober 2012

Upplever en vacker del av Hammarby sjöstad. Vinden ruskar den torra vassen och bilarnas ljud blir avlägset. Har varit och lämnat en ritningsrulle i en byggbod och är på hemväg. Tänker på Facebooks möjligheter som jag måste lära mig mer om. Klurar på något sätt att få in bilder på sådant som apponwall kan användas till.

Jag är entreprenör!

16 oktober 2012

Nu är jag verkligen en entreprenör! När jag gick på Idéum hade jag jättesvårt att identifiera mig som en sådan. Var bara uppfinnare då. En entreprenör kämpar väl nästan livet ur sig för sin idé? Sån är i alla fall jag. (Eller är jag arbetsnarkoman...?) Nej, jag vill bara lyckas väldigt, väldigt gärna.

Konstruktiv kritik

13 oktober 2012

Visar filmen för L-Å och MW. De tycker att den behöver fler närbilder och mer personlighet. MW vill att jag ska sätta upp lite mer galna saker. Får bilder i huvudet på tåget hem. Hoppas att jag kan få grannarna att ställa upp...

Besöker Road to Markets monter på Älvsjömässan. apponwall AB är med på en rollup men inget mer då vi inte vill avslöja något innan Formex-mässan 17/1 2013 då kroken ska lanseras med buller och bång! Exakt hur vi ska göra försöker jag få klart för mig genom att besöka intressanta föredrag och insupa så mycket kunskap jag kan. 

Klipper och klipper

12 oktober 2012

Klipper och klipper. Dagens publik är inte så uthållig tror jag. Klipper från 3,50 till 2,09 minuter. Känner mig nöjd och stolt. Tvingar maken att se på ännu en version. Han tittar snällt och berömmer.

Superkraft

10 oktober 2012

Sonen frågar: ”Vad skulle du vilja ha för superkraft, mamma?” - Slippa sova! Tänk så mycket man skulle få gjort!

Filmar mig själv

8 oktober 2012

Dottern har åkt till simhallen med kompisarna. Maken och sonen åker snart till stan och går på bio och då blir huset tomt och tyst och jag kan filma i lugn och ro. Lyx!! Filmar allt med stativet och hinner även klippa gräset innan huset fylls med folk igen. Laddar ned appen Imovie för 38 kr och klipper hela kvällen. Hinner rätt långt. Superbt redskap! Tack alla tutorials på Youtube för hjälpen.

Köper en Ipad

7 oktober 2012

Frestelsen blir för stor. Vi åker och köper den nya Ipad:en så att jag kan filma med den och klippa med Imovie. Spännande. Hur ska jag kunna filma mig själv? Klurar tillsammans med maken och vi bygger ett stativ till Ipaden. Han kom på det listiga att bygga om vår byggstrålkastare. Flyttar bort två bokhyllor med innehåll så att jag får en ren vit vägg med bra ljus till filmningen i morgon.

Går lugnt istället

5 oktober 2012

Missar tvärbanan vid Årstaberg precis varje morgon. (Hinner inte ens om jag sitter längst fram i pendeln och springer som en galning (har testat flera gånger)). Har nu givit upp och sitter längst bak och promenerar sakta längs perrongen. Idag skrev jag scener till min instruktionsfilm i huvudet. Måste få med allt vid ett tillfälle så det gäller att förbereda.

Min kusin E bor i likadan lägenhet i Farsta strand som vi bodde i när idén föddes. Med en klump i magen åker jag hem till honom och för att testa. Jag vet att den gamla funkar på dessa väggar och då borde min också göra det. JAAAAAAAAAAAAAAAA! Han spikar fast den utan problem. Ringer till pappa och syrran och jublar. Känner mig helt slut efteråt av alla anspänning.

Det blev snug-fit!

2 oktober 2012

Plötsligt ringer porttelefonen på jobbet. Budet kommer med de nya skotten och jag klipper med darrande hand upp påsen. Om de funkar är vi framme och vi kan ta hem verktyget. Om de inte funkar så vet jag inte vad vi gör. Vill inte tänka på det. Tar mod till mig och klipper och testar… De funkar!!! Nu är det snugfit och vridningen fungerar fortfarande. Skönt!!! Visar min stöttande arbetskamrat J som är så positiv och har hängt med i alla toppar och dalar senaste året. Han tycker den är jättebra nu.

Kvällen:
Härligt att kunna cykla till träningen. Det är så romantiskt att lilla Tungelsta som är så lantligt och tyst har ett modern gym i källaren till kyrkans samlingslokal. Kör ett step-pass, cyklar hem och läser upplösningen i den spännande häxboken för barnen innan det är dags att surfa på youtube för att hitta bra intruktionsfilmer. Inte så lätt. Hittar två innan jag känner mig yr av trötthet.

Antecknar allt.

29 september 2012

Läser PR-kioskens tips om pressrealeser och börjar på allvar tänka på formuleringar. Hittar en länk till Eget företag-mässan den 11-13 oktober där Anna ska hålla två föredrag. Anmäler mig kvickt och hittar tre till om hur man blir synlig på nätet. Gratis kunskap är synd att missa. Ska vässa pennan och anteckna allt Anna och de andra säger! På Idéum tyckte klasskompisarna att jag var lite komisk som skrev ned allt föreläsarna sa. Och då menar jag allt, med mindre och mindre bokstäver. Men varför inte? Har man tagit tjänstledigt ett år och har övergett man och barn vill man verkligen ta vara på och suga i sig all kunskap. Men vet ju aldrig vad de ska säga härnäst och om man inte har skrivit ned det de sagt kanske man missar något viktigt samband. 

Natten: Tar ett sent bad. Känner inte alls för att sova. Har fått inspiration från PR-kioskens tips och känner att det finns brillianta tankar en cm innanför skallbenet. Badet bör kunna tvinga ut dem. Om jag försöker sova blir jag bara stressad över att inte glömma något viktigt. Tar med penna och papper och fyller på med hett vatten. Kommer på cirka 40 bra saker och känner mig lugn och skön när jag kryper i säng.

Gör egen hemsida.

22 september 2012

Gör en egen hemsida. Är mycket nöjd med bakgrundsbilden som visar rader med saker som apponwall kan användas till. Har ritat sakerna i microstation och det är bara mina egna teckningar, mina egna konstnärliga verk som jag hädanefter har upphovsrätt på i 70 år. 

Litar på kineserna.

19 september 2012

Kineserna mailar ett förslag för att få bort glappet. Pratar med L-Å och vi enas om att vi köper ju funktionen och att vi ska lita på att de kan sina saker. Känns mycket läskigt. Tänk om vridningen inte fungerar sen… men det borde den, de borde ju veta vad de gör.

Fel gymnasieval?

6 september 2012

Varför valde jag el och inte maskin i trean på 4-årig teknisk linje? Mamma tyckte att maskin var lämpligare men jag förstod inte alls teknologin (hållfasthet, skjuvning mm) och tyckte att det var skrämmande och luktade konstigt i maskinsalen under rundvandringen innan vi skulle välja i tvåan. Kemi var spännande och organisk kemi förstod jag mig på men inte oorganisk så då återstod bara el som var ett oprövat kort. Så varför inte? man måste ju testa. Förutom att det var mycket svårt att få till trefaskurvor (blev ofta fem faser…) och att jag inte förstod kortslutning så gick det rätt bra. Fick jobb som projektör direkt efter fyran och det yrket passar mig perfekt då det är mycket kreativ problemlösning. Men om jag lyssnat på mamma kanske jag skulle förstått hur jag skulle få till snug-fit och kanske varit plastkonstruktör? Alla val man gör… tänk om…

Snug-fit

8 augusti 2012

L-Å är inte riktigt nöjd. Vill ha en snug-fit (att delarna sitter ihop tajt). Supersvårt att veta hur mycket spel mellan delarna som är lämpligt. Kämpar med 3D-filen och försöker se vad som händer om jag lägger på mer material på olika delar. Tänkt om det blir för mycket och att det inte fungerar mer, då får vi kasta verktyget och börja om...

Det fungerar!

7 augusti 2012

Det fungerar!!!!!! Jag satte upp vår Pippi-spegel som har två nyckelhålsfästen på gipsväggen i tv-rummet. Dottern var fotograf och förevigade varje steg i monteringen. Vi hade båda hjärtat i halsgropen men det var INGA problem att fästa den i gipsväggen. Det som jag hade oroat mig så mycket för. Dottern sa att hon äntligen förstod hur min uppfinning fungerar. Ingen borrmaskin, plugg eller skruv, bara två B och två K och sen vara vi klara! Gjorde en instruktion med alla bilderna. (Jag har testat med en av prototypomgångarna för flera år sedan men detta var på riktigt för första gången). 

10 provskott har kommit från Kina! Jobbar in lunchen för att kunna hämta dem på hemvägen. Sätter mig ner på en trappa vid en lugn del av Birger Jarlsgatan och ber en sista bön till moder natur och alla gudar jag kommer på. Måtte de bara fungera! Öppnar paketet som har tullens tejp på sig. De måste ha öppnat och granskat. Undrar vad de trodde att plastbitarna var för något…

De är (nästan) pefekta!!! Wow, vridningen fungerar klockrent. Den lilla extra kanten ser bra ut och utstötarmärkena sitter på bra ställen. Puh! Fick dem i svart plast. Ska nog vara vit ändå. Svart ser hårt ut. Det enda smolket i bägaren är att S glider av P… P är hal och konisk. S skulle skära in men det fungerar inte riktigt… Ringer C-J på Samhall och vi enas om att det vore bra med rillor på P och fler än en rilla på S. Om det inte går med rillor kanske kineserna kan få till en skrovligare yta. Ringde L-Å som bad mig vrida på och av T 100 gånger. Det fungerade perfekt! Postade några skott till C-J och L-Å.

Livsresa.

24 juli 2012

Äntligen sommar!! Solen skiner och dottern och hennes kompis varvar volter i studsmattan med dopp i poolen (där det äntligen är ljummare). Jag sitter i skuggan och ritar av mina förpackningsidéer jag skissade och färglade på campingsemestern på västkusten. Försökte få med de förändringar som släktingarna påpekade på namngivningsfesten nyligen. Känns riktigt bra! Något jag lärt mig under dessa åtta år som uppfinnare är att aldrig tänka ”nu kan det inte bli bättre!” för det kan det alltid!! Jag har också lärt mig att lyssna på kritik. Mitt ansikte speglar fortfarande mina känslor och hur svårt det är att få kritik men jag tänker inte negativt om mig själv utan tar tag i det och gör om. Gör om gör rätt… Förr fick jag mer ångest och ältade kritiken längre. Uppfinnarresan har varit en verklig livsresa.

Jag har lyckats få till början på ett eget förpackningsförslag. Ritar i microstation som jag gör dagtid på jobbet och det går rätt bra. Tar samma färger som Kryzs använde och vissa av hans idéer och tänker på att förpackningen inte får vara för dyr. Jag satsar på en vanlig ryttare med platspåse (en vanlig kartongbit med påse som hänger i affärerna). Man kan inte återförsluta den men det kanske inte är hela världen? Kanske kan man använda en zip-påse? Lärarna ville att man snabbt skulle förstå vad de skulle göra med innehållet. Jag har med en bild av vad den används till på kartongen bakom plastpåsen. På baksidan finns mer instruktioner. Mycket nöjd!

Krav 1 är klart! Anna och jag har lyckats med gemensamma krafter. Puh! Jag har hittat argument och Anna har finjusterat dem och formulerat texten mycket juridiskt och tydligt. Mycket spännande! Vi håller tidplanen också och får in kraven innan midsommar. Går till brevlådan med rak rygg med försommarsolen i ryggen.

(Var på weekendresa i Budapest och kom just hem. Där var det tryckande hett så det känns friskt och skönt hemma. Har dock inget emot lite tryckande svensk hetta om två veckor då min semester börjar).

Miljön ligger mig varmt om hjärtat. Min syster är biolog och vi i familjen sorterar, cyklar och väljer gärna ekologiska matvaror. Bevisat när jag tog fram ingredienserna till pannkakor! Nästan bara Änglamark.

Vi undviker att använda bilen så den står en hel del. Förra midsommaraftonen skulle vi åka till mamma och pappa på landet och fira. Men bilen kom ingenstans! Ett hjul satt fast... På verkstaden sa de att vi skulle bromsa från motorvägsfart minst en gång i veckan för att det inte skulle hända igen... Irriterande att man inte kan köra mjukt utan att sabba bromsarna. Dags för lite nya uppfinningar i detta område! Dock har jag blivit varnad för att ge mig in i bilbranschen så jag gnäller nog bara ett tag till.

Nu hände det igen! Jag fick en idé i kvällsduschen. Det är som om dagens stress och tankar sköljs bort och hjärnan kan arbeta fritt. Pulsen höjs och andningsfrekvensen ökar och hjärnan snurrar. Tyvärr svårt att somna sen... Trött på dagen, seg kväll, idé i duschen, trött dagen efter igen...

Berättade för kollegan om min duschinspiration kvällen innan. Han sa att kreativitet väcks på ställen där man mår bra och det stämmer väldigt väl.

Bra släppvinklar?

3 juni 2012

Maken dammsuger runt mitt skrivbord medan jag försöker få iväg mina omritade 3D-filer till Benny som ska konvertera dem till stp-format som kineserna kan läsa (köpte en billig Alibre design-licens som inte kan konvertera). Jag har ritat om P- och K-delen och gjort dem ihåliga för att få en jämnare godstjocklek. Hoppas att det inte blir för klent! Markerar vilka kanter som kan få släppvinklar för att plasten inte ska suga fast i verktyget (gjutformen) och markerar noga de delar som inte får ändras. P-delen måste vara konisk med en vinkel på 0,5 grader. Det innebär att basen är tjockare än toppen. Vad innebär det för S-delen? Man kan ta bort metall i verktyget och göra saker tjockare. Bättre att börja så här och göra hacket djupare om det behövs. Många beslut!

Krzys redovisning.

31 maj 2012

Vaknar 04.50, fem minuter innan klockan ringer den vanliga tiden. Pappa ska vara barnvakt i kväll så jag skurar handfatet. Svårt att hinna städa mellan jobb, mat, trädgård och krok. I eftermiddag ska jag till Nackademin och lyssna på Krsyz förpackningsförslag. 

Mycket bra redovisning! Många bra tankar och idéer. Han tog fasta på att jag tror att kvinnor i storstaden kommer att vara de första kunderna men att vi inte får skrämma iväg männen. En kul detalj var två figurer som såg ut som en pepparkaksgubbe och en pepparkaksgumma. Han hade valt sobra färger som inte är blå och grå som dagens förpackningar har. Lärarna tyckte att de var lite dyra och frågade vad 10 krokar skulle kosta. Jag sa 29 kr med darrande stämma (har ingen aning). Den kvinnliga läraren tyckte inte att priset skulle ha en nia på slutet utan rekommenderade 34 kr istället.

Glömde loggan!

29 maj 2012

Kommer på att jag glömt att rita in loggan på B-delen! Kastar mig hem och ritar om 3D-filen och mailar B som konverterar min Alibre-fil till ett format som Kina-fabriken kan läsa. Får ok dagen efter. Puh!

Zappade till Animal planet på kvällen och såg Djurpolisen i Houston. Minns hur jag såg det varje kväll från sängen i mitt lilla rum på Idéums internat. Vi elever bodde där fyra kvällar i tre veckor och sen var vi hemma helt i tre veckor. Mycket lyxigt att lämna småbarn och hushåll åt maken. På internatet ingick alla måltider så vi behövde bara bry oss om själva. Många kvällar med idé-diskussioner med likasinnade kamrater. Lånade även en cykel och körde step up på Korpens gruppträning i gamla porslinsfabriken i Lidköping. Härligt att cykla längs ån ända ner till stan.

Shrinkage marks...

28 maj 2012

Kina-fabriken mailar om släppvinklar och shrinkage marks... En powerpoint visar alla delar och på vilken sida utstötarna kommer och knuffar ut bitarna ur verktyget (tunna runda ringar på de flesta saker i plast visar utstötarna). De påpekar att det blir ”shrinkage marks” på P-delen och K-delen och mitten av B-delen. Vad gör jag nu?? Försöker googla på vad det betyder. Pratar med C-G på Samhall som förklarar att det blir en bucklig yta eftersom plasten svalnar och stelnar långsammare därför att delen är tjockare än andra delar.

Åker till patent-Anna på lunchen för att se vad vi kan göra åt PRV:s tekniska föreläggande. Anna ser på texten i föreläggandet att det är en gammal räv på PRV som har granskat och säger att det är bra att han har fått jobba lite och gräva fram sju patent för att bräcka våra krav. Vi jobbar snabbt och hennes lilla pojke sköter sig exemplariskt. Vi hinner inte ända fram på en timme utan ska träffas igen.

Familjen ägnar lördagsmiddagen åt att drömma oss bort och spendera alla pengar jag SKA tjäna på min superidé. Vi vågar egentligen inte tro att det ska bli sant men ibland måste man bara få drömma!
Maken – motorcykelkörkort och snygg HD, hemma-man och carport.
Dottern – nedgrävd pool, resor.
Sonen – resa till USA utan att behöva byta hus med någon annan familj, bara bo på lyxhotell.
Jag – uppdaterad garderob, carport, resor, miljöbil.

Beställer verktyget från KINA! Spännande! Vi köper det av Samhall AB som köper det av en fabrik i Kina. (Plastverktyg är en gjutform, såsom tennsoldater, fast mer avancerad).

Lars-Åke träffar en duktig PR-konsult vid ett annat sammanhang och de har bokat en träff på hotell Malmen vid Medis. Anna Fagerström, PR-kiosken, är mycket proffsig och det märks att hon är journalist, allt bubblar ur med mig med en smäll. Vi har mycket trevligt och hon säger de förlösande orden: alla kommer att tänka ”varför tänkte jag inte på det här själv?” Hon verkar verkligen gilla idén och det vore jättekul om hon ville vara med i projektet.

Hittar ett brev från PRV i brevlådan! Hoppas det säger att min krok är helt unik och att det inte finns något liknande patent i hela världen ;-) Tyvärr inte... Brevet innehåller ett tekniskt föreläggande. Granskaren har hittat sju befintliga patent som redan beskriver min nya krok. Grrr! Lugn, Anna sa ju att jag inte skulle bli rädd utan att vi kunde säkert hitta på något. Ringer henne. Hon är fortfarande mammaledig så vi ska höras per mail. Jag har fyra månader på mig att svara så det är ingen panik. Får hemläxan att läsa alla patent som granskaren åberopar och hitta nackdelar med de lösningar de patenten har och hur bättre min krok löser problemet. Vi ska också fundera på vilka krav som han INTE slagit ner på och som alltså kan vara en nyhet. Är något av dessa krav av intresse? Jag kämpar och hittar tre till nio nackdelar med varje patent.

Thobias visar flera läckra förpackningsidéer vid en trevlig lunch. Ska vi förpacka baskroken för sig och applikatorerna för sig eller ska det vara set? Hur många passar det i varje förpackning? Hur mycket får den kosta? Ska förpackningen vara dyr eller billig? Genomskinlig eller av papp? Tusen frågor! Thobias förslag är nytänkande och inbjudande. Det syns att baskrokarna och applikatorerna hör ihop och förpackningarna är moderna och inbjudande.

Träffar Krzys.

27 januari 2012

Får napp från Nackademin! Jag träffar Krzysztof Liberda (kallas Krzys) i Globens köpcentrum och bjuder på sushi medan jag försöker berätta allt på en timme. Han gillar också idén och vill ha detta som sitt ex-jobb. Nu har vi två förpackningsdesigners som jobbar var för sig. Inte fel alls.

Förpackningen är superviktig! Den ska berätta om denna otroliga produkt som världen bara väntar på. Som löser ett behov som alla har men ännu inte vet om. Där är den stora utmaningen. Hur ska förpackningen hinna stoppa kunden i myllret av färger och prylar i hyllorna? Hur ska den berätta att detta är en ny produkt som gör ditt liv enklare? Och hur ska kunden våga välja den nya istället för den gamla vanliga betongkroken? Stort ansvar ligger på förpackningsdesignern. Som tur är finns det skolor som utbildar sådana och på Idéum sa de att vi skulle ta hjälp av skolorna eftersom gratis är gott när allt kostar multum. Jag ringer runt till tre skolor och läraren på Nackademin är intresserad och ber mig skicka ett mail som berättar problemet och frestar eleverna. Vi får även hjälp av Lars-Åkes bekanta Thobias Löfgren som är nybakad grafisk designer.

Jag och Lars-Åke diskuterar hur vi ska gå vidare. Ska vi licensiera, sälja idén och få royalty som tack, eller ska vi driva idén vidare själva som egen produkt? Jag har svårt att se hur vi ska lyckas själva och vill hellre sälja och Lars-Åke känner tvärt om. För att få fakta ringer vi Örebro högskola och får tag i tre duktiga killar som gör ett ex-jobb med denna frågeställning. Resultatet pekar mot att det är rätt att driva idén själva. Jag ringer även Vilhelm Welin, en av mina föreläsare från Idéum tillika styrelseledamot i SUF, och frågar om råd. Han säger att det är näst intill omöjligt att sälja en sådan idé som jag har och rekommenderar starkt att vi går vidare själva. Ok, då är det avgjort.

Nu startar vi företaget apponwall ab. Häftigt! Nästa steg är ett verktyg för att göra en produkt eftersom det inte går att sälja en idé. Nu är jag tacksam att familjen är så stöttande för i detta skede kräver kroken en rejäl tugga av sparpengarna.

Lars-Åke slutar på Samhall. Han ringer mig en eftermiddag när jag står utanför en butik på Norrmalmstorg och frågar om jag vill fortsätta att göra affärer med Samhall eller om jag vill följa med honom och hans nystartade företag Road to Market. Jag säger att jag vill följa med honom för att han är ju Samhall för mig. Vi träffas flera gånger och spånar idéer sen kommer vi överens om att bara satsa på kroken. Vi söker och får ett förstudielån av Almi (sådant lån som förfaller utan återbetalningskrav om uppfinnaren misslyckas och lägger ner idén). Efter mycken tankemöda hittar vi på namnet apponwall och anlitar en designer som gör fin en logotyp till oss. Han får se prototyperna och säger nej nej ingen fisk! En fisk kan inte cykla... människor kan inte kombinera en fisk med annat än fisksaker så därför måste kroken vara tråkig och neutral. Ritar om igen... får lita på en erfaren designer. Den ska inte heller vara annat än vit eftersom vita väggar är vanligast. Lite trist då det vore kul med olika färger.

Bjuder patentingenjören Anna från mentorringen på lunch. Det visar sig att hon bor några pendeltågsstationer från mig och vi får bra kontakt. Hon vill gärna vara min spökskrivare och så börjar kämpet med patentansökan. Hon berättar hur en ansökan är uppbyggd och jag får börja med en tankekarta så att jag ska få med alla detaljer. Satt på badhuset när ungarna lekte och mindes mer och mer. Kul och nyttigt. Sen fick jag skriva och skriva och skriva. Beskriva dagens teknik och hur den löser det problem som jag vill lösa men min nya produkt. Hitta några patent som löser samma problem och ta fram tre till fem nackdelar i varje patent och skriv argument hur min krok vänder nackdelarna till fördelar. Plus detaljerade ritningar med beskrivningar och patentkrav... Jag tar med lunch till Annas arbete och hon redigerar och ger mig hemläxor och till slut skriver hon kraven och finjusterar texten så att den blir juridisk nog. Under tiden står projektet still för Lars-Åke och han frågar ideligen ”När är ni klara?” Jag svarar ”Snart, nu kan det inte vara så mycket kvar...” Drygt ett år senare stegar jag till PRV med ansökan i handen. Vilken kamp! men nu är varje detalj beskriven och jag har fått med saker som jag bara haft i bakhuvudet. Man kan aldrig addera något till en patentansökan. Om man har glömt något är det kört och den inlämnade ansökan kan vara ett hinder för nästa ansökan med de finesser man glömde ta med. Inlämningsdagen blev 2011-11-09, hade velat vänta till 2011-11-11 på grund av det roliga datumet men vågade inte, tänk om någon annan skulle hinna före.

Mentorringen går till Tekniska mässan tillsammans. Jag går till Samhalls monter och visar en vanlig betongkrok för en man (som jag senare får veta heter Lars-Åke Karlsson) och säger att en sådan här vill jag göra men mycket bättre och mer användarvänlig. Han skriver upp mitt namn och säger att han ska ringa om två veckor. Jag sitter på jobbet och sliter och då ringer han! Blir alldeles paff. Vi bestämmer att jag ska komma till Samhall och visa min idé med målet att licensiera den till dem. Han gillar idén och vi åker till Luleå men verkstadschefen gillar inte tekniken utan vill ha en bajonettfattning istället. Jag reser två gånger till Luleå med nattåget och med hans stöttning så får jag till vridningen. Nattåget avgår halv fem på kvällen och då ritar jag om de förändringar vi kommit fram till tillsammans under dagen. Tar en dusch innan läggdags och sover skönt. (Visste ni att det finns dusch i korridoren när man åker sovvagn?)

Lars-Åke och jag åker till Ikea i Älmhult och berättar om idén. De är intresserade och säger ”synd att inte Ingvar är här han skulle ha gillat kroken”. Vi åker dit ännu en gång men mötet avslutas med att de inte tror att den funkar i hela världen och så är baskroken så ful. Vi säger hej då och jag ber (nästan på mina bara knän) att de inte ska sno idén som man hör att de har gjort tidigare. Han lovar och än har han hållit ord. Ritar om baskroken så att den ser ut som en fisk för att få den sötare.

Mentorring

1 juni 2008

Som medlem i SUF hittar jag information om en mentorring med kvinnliga uppfinnare som man kan anmäla sig till. Tänker att det vore kul att umgås med likasinnade igen som på Idéum. Får vara med och vi träffas en gång i månaden och mentorringsledaren bjuder in föreläsare som har mycket intressant att berätta. Plötsligt känns det möjligt igen. Vi träffar bland andra patentingenjören Anna som är väldigt peppande och visar patent på annat än avancerade saker såsom amningströjan. 

Hör talas om dunkjolen från Skhoop. En överdragskjol man sätter över sin vanliga kjol. Köper en och den fungerar utmärkt fortfarande. Bevis på att flera kan ha samma behov och att det går att ta fram en produkt utan att ha patent. Tyvärr fanns det massor av kopior i vintras 2011/2012 men alla var tunnare och sämre. Det finns dock inga garantier om man har ett patent. Man måste ha råd att försvara det i domstol och det har de flesta inte.

Tappar takten.

1 juni 2007

Försöker licensiera kroken (sälja idén och få royaltyutbetalningar) i den version den är i nu. Besöker en skruvfabrik som säger att det är en bra idé men att jag måste ha kommit mycket längre och ha gjort förpackning mm. Hittar en förpackningsfabrik i Värmland och får komma och visa min idé för hon har en praktikant från en förpackningsskola som behöver ett projekt. Jättekul och han gör ett jättefint jobb. Tappar takten lite. Detta känns så svårt. Hur ska jag klara alla delar själv??

Ett år på Idéum.

1 juni 2006

Kommer in på Idéum, Sveriges enda uppfinnarskola. Man ska ha med sig en idé som man ska utveckla och jag tar med en nedsänkbar gardinstång och regnskyddet. Rektorn Robert är otroligt kunnig och när vi går igenom mina idéer och då berättar jag om muttern. Han blir intresserad och frågar om behovet bakom muttern. Jag får senare lära mig att alla idéer kommer från ett behov och lösningen kan varieras. Han råder mig då att skippa lösningen med muttern och vända på allt. Varför kan inte skruven sitta fast och sticka ut från väggen så att sakerna träs på? Wow, vilken tanke! Jag satsar på det och hela året jobbar jag med lösningar på behovet att slippa borra för att sätta upp lätta saker på väggen. Mina klasskamrater och föreläsare kommer med massor av idéer och sakterliga börjar den slutgiltiga versionen växa fram. Gör prototyper i skolans verkstad och på kvällarna sitter jag på mitt rum och knådar cernitlera till olika former. Gör två marknadsundersökningar och får chansen att prata med cirka 200 personer om betongkroken utan att avslöja min lösning. Jag känner att det är fler än jag som vill ha min produkt. Efter året på skolan har jag fått massor av kunskap och självförtroende. Nu kan jag se möjligheten till en Innovation.

Allt började en dag för 8 år sedan. Familjen bodde i en hyresrätt i Farsta strand och värden Svenska Bostäder tapetserade om var tjugonde år. Vår dotter då 2 år hade fått jättefina tapeter i sitt rum. Jag försökte få henne att sova själv så jag skulle sätt upp en röd hjärtlampa mitt på väggen för att ge rummet ett mjukt sken på natten. Jag höll upp lampan och måttade var hålen skulle vara. Tog fram borrmaskinen men tänkte då ”Vill hon verkligen ha lampan mitt på väggen tills hon flyttar hemifrån?” Det blir ju så fula märken när vi tar bort den igen. Därför la jag ner borrmaskinen och hämtade fyra betongkrokar och ståltråd och najade fast lampan istället. Satte ståltråd genom hålen och runt krokarna. Lite krångligt men det gick. Så satt den sedan i flera år.

På kvällen låg jag i badkaret och slappnade av och tänkte ”Varför kan betongkrokar bara hänga tavlor? Borde de inte kunna mycket mer än så?” Detta är början på denna historia som SKA sluta med att mina nya betongkrokar som kan så mycket mer finns i Alla affärer och används av Alla människor i Sverige och resten av Världen!

Kontaktar Almi för första gången med min första lösning på problemet. En mutter som är ingjuten i plast och sätts upp med spikar såsom betongkroken (meningen är att man ska kunna skruva in sin skruv i muttern i stället för att göra hål i väggen när t ex en lampa ska sättas upp). Min rådgivare Kaj Mickos låter göra en nyhetsgranskning på PRV med negativt resultat. Det finns redan jättemånga krokar och muttrar av olika slag och han säger att den inte är patenterbar. Råder mig att hitta på en annan uppfinning.

Jag tänker på detta när min systers väninna klagar på att hon har så långa ben och passar bäst i kjol men att det blir så kallt på vintern. Hon skulle vilja ha en täckkjol att ha utanpå istället för täckbyxor. Jag tar med idén till Kaj som tycker att ”en kjol är en kjol är en kjol” och därför inte patenterbar. Vi spånar och det blir ett regnskydd till idrottsevenemang istället.